“Диваки продакшн” закінчують роботу над серією відеороликів про реалізацію пілотних проектів з державно-приватного партнерства в Україні. Ролики дають відповідь на запитання, як забезпечити населення якісними послугами при недостатньому бюджетному фінансуванні, відсутності доступу до сучасних технологій та досвіду управління на належному рівні.

Механізм співпраці державного та приватного сектора полягає у тому, що приватна компанія надає певні послуги громаді, користуючись активами, які знаходяться у державній чи комунальній власності.

Орган влади зосереджується переважно на визначенні цілей співпраці і моніторингу їх досягнення, а також на якості і вартості надаваних послуг. Приватний партнер інвестує власні кошти та ефективно управляє проектом, залучаючи підприємницький досвід і сучасні технології.

Мік Мюллей, директор Програми розвитку державно-приватного партнерства:

В Україні майже немає альтернативи, окрім як звернутися до приватного сектору за допомогою в задоволенні неймовірно важливих потреб громад, регіонів, національного уряду.

Детальніше про те, що таке державно-приватне партнерство,  та про його втілення в Україні – у нашому відеоролику:

Світова практика ДПП накопичила чимало досвіду використання цього механізму в різних секторах. Україна ж тільки починає використовувати ДПП.

Фахівці Програми розвитку державно-приватного партнерства Агентства США з міжнародного розвитку USAID підготували низку підзаконних актів, які регулюють використання механізму ДПП, і 7 пілотних проектів ДПП в Україні.

Про п’ять із них ми розповіли у роликах про історії успіху проектів ДПП.

  • Енергоефективність та альтернативні джерела енергопостачання (Малин, Житомирська обл.)

Проект ДПП у місті Малин на Житомирщині залучив приватного партнера, який перевів котельню з дорогого імпортного газу на місцеве тверде паливо і постачає тепло школам міста. Створено відтворювану модель для невеликих міст, що економить на опаленні і підвищує енергетичну незалежність.

  • Спорт та рекреація (Долобецький острів, Київ)

Київський проект з відновлення  спортивної  та  рекреаційної інфраструктури на  острові Долобецький на засадах ДПП дозволив створити зону дозвілля для  більше десятка тисяч відпочивальників. Приватний партнер очистив зону від несанкціонованих об’єктів торгівлі та створив спортивні споруди, якими буде управляти протягом 15 років.

  • Поводження з побутовими відходами (Івано-Франківськ, Вінниця)

Проект ДПП у Вінниці та Івано-Франківську знешкодить полігонний газ та вироблятиме електроенергію на міському сміттєзвалищі та забезпечить його належне функціонування та рекультивацію.

  • Транспортна система (Львів)

Проект з будівництва і управління підземним паркінгом, розрахованим щонайменше на 400 машин, зменшить затори в центрі Львова. Приватний партнер здійснить проектування, фінансування, будівництво, а також управління об’єктом паркування протягом 30 років.

  •  Охорона здоров’я (Запоріжжя)

Проект ДПП відбудови міських лікарень у Запоріжжі підвищить якість медицини завдяки наданню додаткових, платних послуг, оптимальному використанню площ лікарні та закупівлі нового обладнання коштом інвестора. За програмою розвитку ДПП вже підготовлено юридичний аналіз співпраці в галузі охорони здоров’я, аналіз ефективності, а також договір на 25 років, розширено техніко-економічне обгрунтування і фінансову модель.

До кожного із цих роликів ми підготували також кілька відеокейсів для навчальних цілей.

Робота над проектом тривала 6 місяців.

Вам також буде цікаво