Ми активно використовуємо телелсуфлер для зйомок відеозвернень, тренінгів, презентацій. Переносний телесуфлер дозволяє Divaki production проводити зйомки як у студії, так і в офісі наших клієнтів, на інших локаціях.

Щоб читати з телесуфлера спокійно та впевнено, треба засвоїти кілька основних прийомів. Ваша задача – виглядати і звучати природно. Уникати помилок і тримати увагу аудиторії.

Ось 7 правил роботи з телесуфлером:

  1. Текст повинен складатися з коротких, зрозумілих речень. Уникайте складнопідрядних речень,  дієприслівникових зворотів та інших складних конструкцій. Не варто переносити основне смислове навантаження на кінець довгої фрази.
  2. Спікер виглядає переконливіше, якщо жестикулює, говорить емоційно.
  3. Перед записом обов’язково прочитайте текст. Чи розумієте ви його? Замініть незрозумілі слова чи словосполучення. Перевірте правильність вимови незнайомих та складних слів. Не забувайте про наголоси.
  4. Щоб утримувати увагу аудиторії, потрібно дивитись безпосередньо в камеру. Не втрачати зорового контакту з аудиторією під час читання з телесуфлера. Для цього, наприклад, можна уявити собі чиєсь обличчя і сфокусувати погляд в його центрі.
  5. Важливо не ковзати поглядом по всьому тексту. А читати стрічку, яка дійшла до рівня очей.  Намагайтеся зафіксувати погляд приблизно на другій стрічці згори (слова, які ви читаєте, повинні бути в верхній третій частині екрану). Орієнтир – об’єктив відеокамери.
  6. Злегка повернувши голову вбік (зовсім непомітно), Ви уникнете ефекту ковзання очей по тексту.
  7. Говоріть емоційно. Рухайте головою, бровами. Це ще один прийом, який дозволяє приховати від глядача процес “читання з екрану” – адже рухаються вже не тільки очі:)

Вам також буде цікаво