Мені потрібне відео. Скільки це коштує? Це найпоширеніше питання від клієнтів. І на нього справді важко відповісти. Ви хочете отримати цифру? Вона залежить від багатьох чинників.

Отже, як формується ціна на відео? Ми згрупували найголовніші тези в один “Посібник з формування бюджету для відео”.

Збережіть ці слайди та скористайтеся ними, коли наступного разу формуватимете бюджет для відео.

Чому ціна відео настільки складна?

Скільки коштує відеоролик? Подумайте про це так: якщо ви запитаєте архітектора, скільки коштує збудувати будівлю, він не зможе відповісти вам, поки не отримає трохи більше інформації. Що за будівля? Яке її призначення? Скільки поверхів? Який загальний метраж приміщення? Де будуватиметься будинок і для кого? З якого матеріалу? Які терміни здачі? Це лише незначна частина питань, які виникнуть в архітектора при відповіді на Ваше запитання.

Така ж ситуація виникне й у випадку формування ціни на відеоролик. Скільки сцен буде в ролику, скільки історій? Чи будуть залучені актори? В якому стилі ви хочете зробити ролик: відеозйомка, анімація, 3D графіка? А, можливо, це буде комбінований ролик? Яке знімальне обладнання знадобиться? Де ви хочете знімати відео?

Триповерховий будинок недалеко від озера має іншу ціну, ніж смарт квартира. Комплексний ролик із  використанням спеціальних спецефектів, складної знімальної техніки та анімованих персонажів оцінюється дорожче, ніж відеоінтерв’ю, у якому власник компанії вітає клієнтів зі святом.

Нам потрібно знати, які завдання має ваш проект, щоб переконатись, що ми підходимо до нього максимально стратегічно. Ми хочемо, щоб ваша продукція відповідала вашим потребам – навіть якщо це означає менший проект з меншим бюджетом.

Калькулятори вартості відеопродукції

Калькулятор вартості відео від “Диваки продакшн” допоможе зрозуміти, що впливає на ціну відеоролика. Однак використовуйте цей інструмент з обережністю. Він пропонує тільки попередню ціну. Детальний кошторис проекту потребує технічного досвіду та галузевих знань.

Як скласти бюджет для виробництва відео

Все починається із заповнення даних щодо технічного завдання. Ви можете надати нам розроблений у вашій компанії бриф абр ж скористатися формою замовлення Диваки продакшн.

Що таке бриф?

Бриф, технічне завдання або опис проекту – це короткий документ, який допомагає вам та вашим потенційним партнерам із продакшн студії визначити обсяг вашого проекту. Чіткий короткий опис буде визначати бізнес-цілі для вашого відеопродукту та слугуватиме основою для того, щоб забезпечити досягнення цілей проекту. Із таким техзавданням потенційні виконавці зможуть зрозуміти ваші потреби та представити рішення щодо втілення проекту.

Як написати техзавдання, бриф, короткий опис проекту

Короткий опис проекту містить:

1. Опис основних даних про проект:

  • Кількість відеороликів та їх тривалість.
  • Формат відео, якщо ви це знаєте (наприклад, корпоративні інтерв’ю, анімований експлейнер і т.д.).
  • Включіть все, що ви знаєте, і не хвилюйтеся, якщо ви не впевнені в якомусь формулюванні. Ми уточнимо, що саме ви мали на увазі.

2. Визначає бізнес-цілі проекту:

  • Опишіть, для чого вам потрібен ролик. Щоб розказати про бренд? Продати нову послугу чи товар? Розказати про акцію? Поділитися гарними відгуками про компанію? Можливо, ви хочете створити відеоблог і прагнете збільшити кількість підписників?
  • Визначте, як оцінюватимете успіх проекту. Успішне відео для бізнесу має попередньо визначені основні показники ефективності.

3. Містить еталонні матеріали компанії:

  • Довідкова інформація про компанію
  • Інформація про галузь та конкурентів
  • Брендінг, логотип (брендбук).
  • Існуючі маркетингові зусилля, посилання на них.

4. Якщо у вас є ідеї про стиль або візуальні ефекти, які ви хоете застосувати при виготовенні відео, поділіться ними.

  • Довідкові відео, які можуть знадобитися для розуміння ідеї/подачі.
  • АЛЕ пам’ятайте, що творча концепція – це частина роботи компанії, яку ви наймаєте для створення відеороликів.
  • Приклади роликів, які вам подобаються. Приклади роликів ваших конкурентів (щоб ваш ролик якісно відрізнявся). Можливо, приклади робіт, які вам категорично не подобаються.

Перемовини

     Не бійтеся озвучити свій бюджет.

Якщо ви вже знаєте свій бюджет, поділіться ним із потенційними партнерами. Це допоможе нам зосередитися лише на рішеннях, які відповідають вашому бюджету.

Розрахунок вашого бюджету дає вам більш реалістичну картину про те, що ви можете отримати за свої гроші від продакшн-студії, і дозволяє контролювати ціну при порівнянні цін інших компаній.

Ось деякі способи заощадити ваш бюджет:

  • Створення серії однотипних продуктів, виготовлених в єдиному стилі.
  • Одночасне виготовлення декількох відео на основі єдиних відеоматеріалів.
  • Скорочення тривалості ролика.
  • Зменшення залученої кількості акторів.
  • Зменшення локацій (місць зйомок). Надання власних локацій для відеозйомки.
  • Втілення відеоролика. Персонажна анімація дорожча за флет відео, інфографіку, моушн дизайн. 2D дорожче за 3D. Ігрова зйомка з акторами дорожча за репортажну. Використання аерозйомки теж збільшить Ваш бюджет.

Що очікувати від пропозиції

Заповнивши бриф та обговоривши з нами деталі проекту, Ви отримаєте розгорнуту комерційну пропозицію. Вона містить:

  1. Концепцію, ідеї.
  2. Варіанти втілення.
  3. Вартість виготовлення кожного з варіантів.
  4. Термін виготовлення.
  5. Етапи втілення відеоролика або графік роботи з датами, якщо відомі чіткі часові межі втілення проекта.

Ставте запитання

Якщо у Вас виникають сумніви щодо ціноутворення або Ви не розумієте, як буде реалізований проект, зателефонуйте нам.
На кожен проект ми готуємо детальний кошторис і стратегію втілення проекту. Тому нам легко буде дати відповідь на будь-яке Ваше запитання.

Чинники, які впливають на ціну

Ось важливі інструменти для ціноутворення.Занотуйте і будьте впевнені при формуванні технічного завдання наступного відео.

1. Тривалість відео
Коротше відео краще для аудиторії, а також, як правило, дешевше.

2. Кількість знімальних днів
Кількість знімальних днів безпосередньо впливає на тривалість роботи знімальної групи. А це, в свою чергу, впливає на вартість.
Ось ще кілька пунктів, які вплинуть на вартість при зйомці:

  • Графік роботи (у нічну зміну гонорари знімальної групи зростуть, як і у святкові дні).
  • Локація (кількість та специфіка локацій, їх віддаленість від Києва, дозволи на зйомку і т.д.).
  • Кількість фахівців, залучених у проект.
  • Кількість камер, освітлення, додаткова техніка для зйомок (стабілізатори, крани, квадрокоптери, вітродуї, обладнання для імітації дощу, снігу і т.д.).

3. Відрядження

Витрати на транспорт, проживання, добові фахівцям знімальної групи.

4. Сценарні витрати та ліцензування.
Зйомка інтерв’ю не потребує великих витрат для сценаристів. Але коли йдеться про креативний проект, пам’ятайте, що в ціну ролика буде включено гонорари сценариста та фахівця, який готуватиме story board.

5. Наявність та кількість акторів та актрис. Локації
Знижуйте витрати, зменшуючи кількість акторів та актрис у вашому відео. Не забувайте – масовка, груповка (люди, які стоять поруч, проходять повз, працюють за сусідніми столами) – це теж окрема стаття витрат.
Відомі актори, знаменитості, актори, які підписують угоди про неучасть в інших проектах у зв’язку з використанням їхнього образу у Вашому проекті – теж суттєво підвищують вартість ролика.

Оренда локацій – окрема стаття витрат. Пам’ятайте, що  власники приміщень для зйомок висувають дорожчу ціну, ніж для звичайних орендаторів. Оренда квартири дешевша за оренду будинку. Для того, щоб орендувати ресторан для зйомок, доведеться знімати вночі чи заплатити  більше, ніж ресторан отримує за добу. Для деяких локацій доведеться попіклуватися про дозвіл на знімання, заплатити за це і, можливо, найняти поліцію чи особливу охорону для забезпечення зйомки.

6. Технічні особливості.

  • Спеціалізоване обладнання.
  • Візуальні ефекти або складна анімація / симуляції.
  • Покупка прав на використання музики.

Диваки продакшн – це українська продакшн студія, яка виготовляє відеоролики “під ключ” найрізноманітніших жанрів вже понад 10 років. Тому ми професійно підготуємо пропозицію з втілення відеоролика у відповідності з Вашими завданнями.

Якщо Вам потрібен відеоролик і Ви не знаєте, з чого почати, – просто зателефонуйте або напишіть нам.

Ви також можете скористатися формою замовлення на нашому сайті, скориставшись кнопкою “Замовити”.

Отримуйте саме те, що вам потрібно, без зволікань та стресів.

Вам також буде цікаво