Фільм знятий за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Не будь байдужим!» та продакшн-студії “Диваки продакшн” за участі ВІК “Повстанець”.

“Холодний Яр — це одна з найяскравіших сторінок визвольної боротьби в Україні. Це живий приклад, як невеликі числом, але сильні духом — можуть успішно боротися з незрівнянно сильнішим ворогом. На жаль, по цей бік межі мало хто знає, що після того, коли московська червона орда захопила Україну, над Дніпром існувала своєрідна “республіка”, яка під українським національним прапором провадила запеклу збройну боротьбу аж до 1922 року. То були села в околицях Холодного Яру на Чигиринщині.” Юрій ГОРЛІС-ГОРСЬКИЙ, “Холодний Яр”.

Цей фільм – про визвольну боротьбу холодноярських повстанців проти російських окупантів. Знятий за мотивами роману очевидця подій Юрія Горліс-Горського.

Активісти ГО “Не будь байдужим!” поширюватимуть фільм у школах та вищих навчальних закладах – особливо там, де про Холодноярські події майже нічого не знають. Нашу документалку чекають у Криму та на Донбасі, у Львові, в Черкасах, Харкові, Вінниці та Одесі. Бійці АТО, молодь, інтелектуали.

“Фільм про Холодний Яр – це картина, подивившись яку ти розумієш, що за століття нічого не змінилося: герої народжуються тоді, коли влада є слабкою; окупантами як були, так і є росіяни; відповідальність за все – винятково на маленькому українцеві. Якщо сьогодні молодь не виховувати на таких стрічках, то післязавтра ми вкотре будемо мати Донбас. І не лише на Донбасі….” – Оксана Левкова, директор ГО “Не будь байдужим!”

 

До створення фільму долучилося дуже багато справжніх волонтерів: активісти “НББ!”, команда продакшн-студії “Divaki production”, історики та нащадки очевидців, Військово-історичний клуб “Повстанець” та ще ціла гвардія справжніх патріотів України, яких ми, безперечно, згадаємо у кінцевих титрах до фільму. Дякуємо Вам за співпрацю, моральну підтримку та увагу до проекту. Вдячна аудиторія – найважливіша мета цього проекту.

 

Режисер  – Галина Химич

Продюсер – Оксана Левкова

Оператор-постановник – Сергій Мурін

Композитор – Борис Севастьянов.

Трейлер до фільму

“Холодний Яр”

Вам також буде цікаво